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VENTILATION FOR ACCEPTABLE INDOOR AIR QUALITY 

 

 

REVISION TO 62-1999 APPROVED: August 14, 2000 

 

Originally issued as interpretation of Standard 62-1989 (IC 62-1989-28) on April 26, 1998, but revised  based on the 

publication of Standard 62-1999. Revisions made to all Background, Question and Answer statements to reflect 

Standard 62-1999 language. 

 

Request from:  Mr. Mike Pella, Steven Feller P.E. Inc.  

 

References: This request refers to Table 2 of  Standard 62-1989 

Background:  Under “Hotels, Motels, Resorts, Dormitories,” the outdoor air requirements for “bedrooms” and 

“living rooms” are listed as 30 cfm while the requirement for “baths” are listed as 35 cfm.  Unlike “public 

restrooms,” there is no comment across from hotel/motel bathroom stating that the outdoor air requirement is 

“Normally supplied by transfer air.”  However, section 6.1.3 states in part, “Rooms provided with exhaust air 

systems, such as kitchens, baths, toilet rooms, and smoking lounges, may utilize air supplied through adjacent 

habitable or occupiable spaces to compensate for the air exhausted.” 

Question 1:  Can the outdoor air requirement for a hotel/motel bathroom be met by exhausting the bathroom at a 

rate of at least 35 cfm with make-up air by transfer from the adjacent guestroom rather than direct supply of outdoor 

air to the bathroom? 

Answer:  Yes. 

Question 2:  Does a design wherein 35 cfm of outdoor air is supplied to the hotel/motel bedroom then exhausted 

through the bathroom at the same rate meet the standard for both the bedroom and the bathroom?  

Answer:  Yes. 

Comment:  The principle behind ventilation is to dilute pollutants generated in the space being ventilated.  Outdoor 

air is primarily used as ventilation supply air since it usually has very low or negligible concentrations of the 

pollutants we are trying to dilute.  Since the primary pollutants in bathrooms and toilet rooms are odors and moisture 

that are not present in adjacent spaces, air transferred from those spaces may be used as effectively for ventilation 

and dilution as outdoor air.  

For clarity, the SSPC will consider adding a note in Table 2 for “Baths” in “Hotels, Motels, Resorts, 

Dormitories” stating that the rate specified is “exhaust air normally made-up by transfer air,” similar to the 

notes for bathrooms and restrooms in other occupancy categories. 


